zaterdag 20 september 2014

3 concrete handvaten naar zingeving

Vandaag mocht ik weer iemand helpen bij haar rijpingsproces. Mooi om iemand in te kunnen & mogen laten zien wat "zin" geeft. Het bracht mij op het idee meer mensen met deze methodiek te willen helpen. Bij deze dus een gratis coachingblog, doe er je voordeel mee zou ik zeggen :)

Jezelf van binnenuit in de buitenwereld neerzetten, je essentie in woorden vatten, is enorm lastig! Het is zoeken naar je „ontastbare” merkwaarden, het is ook hoe anderen je ervaren & hoe jij anderen ervaart. Welke woorden, welke taal gebruik jij daar eigenlijk voor? Kortom; wat is jouw persoonlijke & unieke stempel?

Je kent het wel, het is te vergelijken met het zoeken naar woorden bij iets / een ervaring wat enorm goed voelt en tegelijkertijd zo ontastbaar en ongrijpbaar is. Dat is nu juist wat dit proces zo lastig maakt, maar ook fascinerend. Een rijpingsproces waar je de tijd voor mag & moet nemen en waarbij je anderen als spiegels in mag schakelen.

Leven en werken vanuit je essentie helpt je krachtiger in de wereld te staan. Weten wat je essentie is helpt je om jezelf te kunnen laten zien op een voor jou prettige & kloppende wijze. Niet iedereen hoeft alles van je te zien. Het gaat er allereerst om dat je erachter komt en/of naar jezelf bevestigt wat jij te doen hebt op deze aardbol, in dit leven, waarom je doet wat je doet, wat wil je rechtzetten/neerzetten in de wereld, welke waarde voeg jij toe? Wat is voor jou van waarde? Waarom doe je wat je doet? Waarin ben jij ervaringsdeskundig en op welke waarden/drijfveren bouw jij je bestaan? Je bestaan bouwen kun je namelijk in elke vorm met al je talenten. Het gaat erom dat je je essentie plaats laat innemen, integreert in je bestaan dat je weet wat "zin" geeft. Het is je fundament waarop je bouwt & waarop anderen kunnen bouwen...

Een meer bezield bestaan, weten waarom je doet wat je doet, geeft zoveel meer zin & power aan alles wat je in de wereld zet, dat ga je vanzelf voelen en anderen dus ook. Dat is in wezen wat jezelf laten zien is…. En het grappige is, dat wanneer jij erachter bent, je ook gaat voelen dat alles minder energie kost, dat je juist meer gaat stromen. Nog zo’n populair woord „Flow”, maar het maakt niet uit hoe je het noemt, die moeiteloosheid ga je voelen en ook de energie die vrijkomt :)

Om inzicht te krijgen heb ik de 6 waarden/drijfveren op een rij gezet, kijk eens welke 3 jou het meest aanspreken:
  1. Intellectueel met als primaire passie: Het vergaren van kennis. Behoefte: het zoeken van objectieve, feitelijke waarheid
  2. Praktisch met als primaire passie: Voor wat /hoort wat. Behoefte: mijn investeringen (tijd, geld, aandacht, moeite) terug verdienen. Met rente.
  3. Esthetisch met als primaire passie: Ik wil ervaren & groeien. Behoefte: het leven ervaren als een bron van groei, voldoening, balans, expressie & schoonheid.
  4. Sociaal met als primaire passie: Ik wil onvoorwaardelijk helpen. Behoefte: Het elimineren van pijn, verdriet, haat, de wereld een klein beetje beter maken.
  5. Individualistisch met als primaire passie: Ik wil macht & invloed. Behoefte: Vooruitkomen in het leven teneinde invloed te kunnen uitoefenen en mij doen laten gelden.
  6. Traditionalistisch met als primaire passie: Ik wil een leidraad in het leven. Behoefte: Het ontdekken van de belangrijkste waarden in het leven aan de hand van een wereldomvattend systeem.
Hieronder een opdracht met concrete handvaten om er achter te komen wat nu je essentie is. 3 x 3 antwoorden:
  1. Wat is het leukste aan mijzelf? Noem 3 punten.
  2. Wat is het leukste aan het leven? Noem 3 punten
  3. Wat wil je zeker nog meemaken, doen, rechtzetten of hebben in dit leven? Noem 3 punten.
Waar droom je van? Soms helpt het ook om eerst eens te associeren met visuele middelen: maak een moodboard, welke beelden zie je/spreken je aan, welke woorden komen er dan bij je op? Ga dan terug naar de 3 x 3 opdracht hierboven.

Hoe kom je er nu achter wat je persoonlijke stempel is? Ieder mens bezit hard & soft skills, zie het ook maar als tastbaar & ontastbaar, en in dat ontastbare, daar zit qua essentie je onderzoeksopdracht: drijfveren/persoonlijkheid/nieuwsgierigheid/wat wil je in de wereld zetten, met welke talenten, wat is jouw stijl, jouw uitstraling? Als je van binnen naar buiten werkt kun je onderstaand invullen en ben je er. Succes! Hartelijke groet, Selma



Geen opmerkingen:

Een reactie posten